Общество

Пътен експерт: Трябват легнали полицаи на „Гурко“ и да се премахне абсолютното предимство на пешеходците

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

В България всяка година изчезва по един училищен клас – между 35 и 45 деца, а над 400 са ранените – в следствие на войната по пътищата.

Това каза пред Euronews Bulgaria пътният експерт Любка Маринова.

В две трети от случаите децата загиват като пътници в автомобилите на родителите си, т.е. са били без колани или столчета.

На ул. „Гурко“ общината много бързо трябва да изгради легнали полицаи на пътното платно.

Скоро не сме имали произшествие с такова количество алкохол в кръвта, което е около една бутилка концентрат. Трябва да се показват не само родителите на загиналите деца, а и хората, които са извършили това престъпление. Как те ще продължат да живеят, защото след една такава катастрофа за тях живота свършва.

Тръгнали сме в правилната посока с изземването на колите, но трябва да се прецизират някой от условията. Трябва непременно да влизат в затвора, тези които са причинили смърт след употребата на алкохол и наркотици.

Спътницата на извършителя е виновна за това, че се е качила с детето си в автомобила – тя носи морална вина за това.

Важното е наказанията да бъдат изпълнени, да достигнат до тези, които извършват нарушенията.

Трябва да се премахне абсолютното предимство, което сега имат пешеходците на пешеходни пътеки. Трябва да им се обясни, че трябва да се огледат преди да се стъпи на пешеходната пътека – това го пише и в закона. Да осъществят зрителен контакт с шофьора, ако могат, за да преценят той дали ще спре. Законодателят трябва още малко да поработи в този проблем.

Вижте цялото интервю във видеото.