Общество

Почернена майка: Убийците на пътя се чувстват безнаказани, започваме блокади

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Убийците са на свобода и продължават да шофират. Отказът от тестване за алкохол и наркотици трябва да се криминализира още при първия път и когато има убийство след употреба на алкохол и наркотици, в пъти над разрешената скорост, да не се води убийство по непредпазливост, а умишлено такова.

За това настояват почернени родители и близки на загинали в катастрофи на пътя.

„Моят доведен син Васко, който спазваше абсолютно всички разпоредби за движение по пътищата, преди 3 години – на 18 ноември 2020 г. беше убит от Александър Ковачев, системен нарушител, влиза директно в тях без спирачен път със 110 км/ч, а за нас много повече, убива Васко до такава степен че го получихме в закован ковчег, впоследствие умират още 2 деца от травмите си, а двама остава полуинвалиди“, каза в ефира на Euronews Bulgaria Петя Иванова.

„Трета година не се случва нищо – на първа инстанция му дадоха 12 години, с редуцирането 8, на втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново реши, че убийството на три деца и множеството нарушения на пътя и това, че само преди да извърши убийствата е направил доказано още три нарушения, не е тежко престъпление и му даде с редуцирането 4 години. Сега трети месец чакаме да благоволи ВКС да излезе с някакво решение – само че през това време убиецът е на свобода, нашето дете е в гроба и нищо не се случва“, сподели почерненият родител.

Тези всички убийци и шофьори се случват ненаказани. Те знаят, че каквото и да направят, последствия няма да има, ще се води убийство по непредпазливост, ще продължат да си имат шофьорските книжки, ще убият три деца, ще минат през пешеходна пътека с 200 км/ч. и ще убият 5 деца и няма да има никакви последствия.

Петя Иванова, майка на дете, загинало в катастрофа

Почернените родители настояват за спешна среща с всички парламентарни лидери. „Чакаме експертизи с години, кръвни тестове с години, дела с години“, каза Иванова.

„Трета година продължаваме да искаме отказът от тестване за алкохол и наркотици да се криминализира още при първия път. Когато има убийство след употреба на алкохол и наркотици, в пъти над разрешената скорост, да не се води убийство по непредпазливост, а умишлено такова. Когато ти се качваш пиян и дрогиран и настъпваш педала на газта, ти знаеш, че няма как да контролираш автомобила си. Колата ти става средство и оръжие за убиване, а цената я плащат нашите деца“, подчерта тя и допълни, че на почернените родители трябва да им се предостави психолог, защото те не могат да се справят с тази болка.

„Преди 23 години загубих едновременно брат ми и братовчед ми, които бяха убити от шофьор, напушен с трева. Семейства като нашето чакат десетилетия промени в тази посока – безопасност на пътя“, сподели Нинела Върбанова.

„Оттук нататък всяка неделя, докато не ни чуят и не се организира среща с парламентарните лидери, ще се затварят пътища без предупреждение, както никой не ни предупреди, когато изкарваха нашите деца от размазаните автомобили и се затваряха пътища и магистрали“, предупреди Иванова.

Целия разговор вижте във видеото.