Общество

Асен Василев за наводненията: Поне 12 моста трябва да се поправят, което ще струва до 30 млн. лв.

От Euronews България Euronews България

Първоначалните оценки на щетите от наводненията сочат, че, освен другите поражения, трябва да бъдат поправени и 12 моста, което ще струва между 20 и 30 милиона лева. Във фонда за бедствия и аварии наличните средства са около 60 милиона, което означава, че ще стигнат. Това обяви финансовият министър Асен Василев на кратък брифинг в кулоарите на НС. Той проведе среща с участието на представители на вътрешното министерство, която бе свикана от ръководствата на парламентарните комисии по бюджет и вътрешни работи.

Василев каза още, че по информация на областните управители в страната има около 250 проблемни участъка, които трябва да бъдат почистени като мярка срещу наводненията.

Според министъра в следващия държавен бюджет ще се планира специален многогодишен фонд, който ритмично да осигурява финансиране за дейности, които са свързани с превантивни дейности.
Зам.-министърът на МВР Стоян Темелакиев обяви, че комисията по бедствията и авариите, през която става обезщетяването, вече събира данни и ще заседава до 10 дни, за да разгледа постъпилите предложения и да вземе решения, за да започне процесът по възстановяването.