Европа

Държавите от ЕС искат да смекчат изискванията за автомобилния стандарт "Евро 7"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавите членки на Европейския съюз се опитват да смекчат следващия набор от стандарти за емисиите на автомобилите, наречен Евро7. Тези мерки задължават производителите на автомобили да намаляват емисиите на въглероден, за да се подобри качеството на въздуха. Но този път министрите, събрали се на заседанието на Съвета по конкурентоспособност в Брюксел, оставиха съществуващите стандарти за емисии на леки автомобили непроменени. Страни с огромна автомобилна индустрия, като Чехия, Франция и Италия, настояваха форумът да бъде насочен в тази посока.

Имам усещането, че Съветът се движи в добра посока. Както казах, като един от ръководителите на групата на съмишлениците, ние сме наясно с автомобилната индустрия, не само за европейската икономика, но и за чешката индустрия. Тя представлява 10 % от общия БВП и повече от 20 % от общия износ. Трябва да сме наясно с въздействието от всякакви промени.

Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чешката република

Решението на Съвета е в противоречие с предложението на Европейската комисия за значително намаляване на емисиите, за да се отговори на най-строгите стандарти. Европейските производители на автомобили обаче проведоха кампания срещу този ход, като заявиха, че той ще означава допълнителни разходи за тях и за потребителите. Организациите за защита на околната среда отхвърлят решението на Съвета.

За съжаление позицията на Съвета е изключително разочароваща по отношение на стандартите. Евро7 беше възможност да се намалят 70-те хиляди смъртни случая, причинени от автомобилния транспорт всяка година. А за съжаление, Съветът изобщо не подобрява изискванията в сравнение с Евро6. Това по същество означава, че ще имаме същите автомобили, само че маскирани като Евро7.

Анна Крайинска, директор, експерт по емисиите от превозни средства и качеството на въздуха, Европейска федерация по транспорт и околна среда

Стандартите за емисиите при товарните автомобили ще бъдат малко по-ниски от досегашните. Новите правила за леките коли ще влязат в сила през 2025 г. Преди това обаче държавите членки на ЕС трябва да постигнат съгласие по тях, както и Европейският парламент. Според Комисията Евро 7 трябва да влезе в сила през юли 2025 г., но Съветът изглежда иска удължаване на срока с до 2 години.