Европа

Лондон таксува шофьорите на стари автомобили

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Британската столица вече има най-голямата зона с т.нар. ултра ниски емисии в глобален мащаб. Тази седмица Лондон разшири периметъра, в който ще таксува шофьорите на по-стари автомобили, ако не отговарят на екологичните изисквания. Таксата за замърсяване струва 12,50 паунда и важи за всеки ден, в който човек използва превозното си средство. Глобата за нарушителите достига 180 паунда.

Мярката вече засяга 9 млн. жители, включително такива от крайните квартали, където градският транспорт е по-ограничен. 

"Не мога да си го позволя в момента, особено всеки ден. Получавам само пенсия и това е всичко", смята жител на Лондон.

Консерватори в кметството на Лондон критикуваха мярката на градоначалника от Лейбъристката партия. Това направи и премиерът Риши Сунак.

"Хората и семействата се борят с разходите за живот. Това е очевидно за всички. И в същото време Лейбъристката партия, кметът Садик Хан и Киър Стармър въвеждат такса", заяви Риши Сунак, министър-председател на Великобритания.

Мярката беше въведена през 2015 г. от бившия премиер Борис Джонсън, докато беше кмет на Лондон. Изследване, публикувано от управата в британската столица, показва, че от 2019 г. насам фините прахови частици са намалели с 19% в зоните, в които е въведена таксата за автомобили.