Общество

ЕК с ново условие за автомобилите - да имат специална система за сигурност

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

България има само две месеца, за да приеме европейска директива, която е свързана с прегледите за проверка на техническата изправност на автомобилите. Документът изисква колите у нас да са оборудвани с E-CALL системата за сигурност, чрез която автомобилът сам може да се свърже с телефон 112 в случай на катастрофа. С тази система са оборудвани новите коли, произведени след 2019 г. Това са не повече от 5-10% от колите у нас.


Как работи системата – в случай на нужда, извънредна ситуация или пътен инцидент, автомобилите могат сами да се свържат със спешна помощ.


Преди няколко дни Европейската комисия порица България заради това, че не е изпълнила директива, свързана с периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на моторните превозни средства и техните ремаркета. Срокът за приемането на разпоредбите бил септември 2022 г. Сега страната има два месеца, за да предприеме мерки, или Комисията ще сезира Съда на ЕС. Изискване на директивата е и автомобилите да разполагат с E-call системата за сигурност. За да разберем повече до нея се допитахме до автомобилния експерт Румен Дунев.


Румен Дунев: Системата е изградена така, че при по-силен удар, който създава обратно съпротивление, автомобилът автоматично изпраща сигнал до най-близкия център за спешна медицинска помощ, сигнализира за ПТП и изпраща точни координати.

Георги Карамфилов: Нека кажем кои автомобили имат тази система. Ние в момента сме пред два автомобила, произведени една и съща година – 2022 г., едната кола има тази система, а другата я няма.

Румен Дунев: Да, и двете коли са произведени в една и съща годината. По-скъпият автомобил e висок клас и тази система се води като екстра към колата. Другата кола е по-бюджетна и въпреки че е произведена същата година, няма тази система. Много е трудно тя да се инсталира, защото е много скъпа, тъй като е предвидена само за по-висок клас автомобили.

Румен Дунев разказа, че системата се състои от електронен модул, бутон за управление и антена, с която праща GPS координати.

Направихме и демонстрация върху нашия автомобил, произведен 2022 година, за да разберем къде би трябвало да се монтира системата за сигурност E-call.

Ето тук би трябвало да има заготовка, на тавана на автомобила, за да се инсталира такава система. За съжаление той е бюджетен клас и няма такава, а отзад не е предвидено да се инсталира антената, която праща GPS координатите.

Румен Дунев, автомобилен експерт

Инсталирането на e-call системата върху бюджетен клас автомобил, твърди Дунев, може да струва колкото самата цена на колата.

Влизаме в по-високия клас автомобил, за да разберем повече как работи E-call системата.
Дунев обясни, че ако претърпим ПТП, колата автоматично ще изпрати сигнал до най-близкия център за спешна медицинска помощ, ще изпрати и точни географски координати, за да бъде изпратен възможно най-бързо екип.

Въпреки че много малък брой от автомобилите в България имат такава система, техните собственици могат да я използват и в помощ на други хора.

Румен Дунев: Ако видим, че има катастрофа, спрем да окажем първа медицинска помощ и натиснем бутона, то линейката ще пристигне на координатите на нашата кола. По този начин тези, които имат e-call система, могат да са полезни на останалите.

Георги Карамфилов: А какво става с тези хора, които имат 20-годишни автомобили и няма как да си позволят тази система. Те какво правят?

Румен Дунев: Това е една много голяма тема, не знам дали е най-правилно ЕС да започва с тези директиви, които са свързани с финансовото състояние на хората. Може би трябва да се сложи рамка като минимална работна заплата и държавата да изплаща част от сумата за автомобил с такава система.

Е-CALL системата вече функционира и има връзка с центровете за спешна медицинска помощ у нас. Оттук нататък на ход са институциите и гражданите. Парламента има два месеца да приеме европейската директива, а със същото време разполагат гражданите и пътна полиция да синхронизират талоните на автомобилите с европейските изисквания. В противен случай държавата ще бъде задължена да плати за забавянето.

Целия репортаж вижте във видеото.