Общество

"Вербална агресия със спокоен тон": От ГЕРБ поискаха Тагарев да уволни Мустафа Емин (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Kostadin Angelov

Засилена активност на представители от ГЕРБ по случая със съветника на военния министър. Председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов призова Тодор Тагарев да отстрани Ахмед Емин и се мотивира с прочетеното в цялата документация, която изискал и получил от "Пирогов".

Малко по-късно председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев пък оповести резултати от вътрешна проверка по случая в спешната болница, приключила със заключение: "Г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия със спокоен тон спрямо служителите на "Пирогов" и е извършил злоупотреба със служебно положение". 

"В документите пише, че г-н Емин е отправял заплахи, като споменава за намеса от министъра на здравеопазването. Поискал е "да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му, с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването", разказва във фейсбук страницата си проф. Костадин Ангелов. По думите му в това време "медиците са се борили за живота на дете с хеморагичен шок", докато "агресивен мъж е настоявал детето му да бъде прието незабавно".

Костадин Ангелов твърди, че всички обяснения на дежурния медицински екип са идентични и доказват историята с факти.

"Описът от камерите в “Пирогов” също съвпада с написаното от медиците. В едно от обясненията се казва: "Моля, вземете мерки, така че да можем да работим, без да бъдем заплашвани с министри и хора, използващи служебната си власт", продължава Ангелов и призовава министъра на отбраната да уволни съветника си.

Цялата информация, обещава Ангелов, ще бъде изпратена на депутатите от здравната комисия и и по отбрана.

Явно получил информацията, на свой ред във фейсбук я разказа председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев.

"Очаквам, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ, министър Тагарев и премиера Денков", пише депутатът от ГЕРБ.

Мустафа Емин вече отрече обвиненията, че е искал детето му да пререди друго в шокова зала, както и че е заплашвал с министъра на здравеопазването. Министър Тагарев от своя страна заяви, че очаква да получи записите от "Пирогов" и обеща да вземе решение, след като се запознае с всички факти. Междувременно преди дни военният министър изпрати писмо на здравния с молба да изясни смущаващите обстоятелства около съобщаването за този инцидент от страна на спешната болница "Пирогов".