Политика

Тагарев: Има две версии за случая с Мустафа Емин и те се разминават съществено (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Todor Tagarev BGNES Снимка: БГНЕС, архив

„Версиите са две, аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално беше обявено – те се разминават много съществено.“

Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод скандала със своя съветник Мустафа Емин, за когото медици от „Пиргов“ твърдят, че ги е заплашвал със здравния министър проф. Христо Хинков и е настоявал дете да бъде извадено от противошокова зала, за да бъде настанено неговото.

В края на миналата седмица Тагарев поиска от министъра на здравеопазването Христо Хинков да възложи проверка по случая.

„Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време“, каза той. Министърът посочи, че очаква да получи и запис, защото има информация, че има такъв. И добави, че ще вземе решение какво да направи, когато се запознае с фактите, предаде БТА.

Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм.

Тодор Тагарев, министър на отбраната

Случаят с Мустафа Емин доби популярност след публикация на медицинска сестра във Фейсбук преди дни, според която Емин е дошъл в „Пирогов“ с детето си, което е имало рана, и настоял друго дете да бъде изведено от шокова зала, за да бъде прегледано неговото дете, както и че е заплашил с министъра на здравеопазването. По-късно Емин отрече твърденията, определяйки ги като внушения.

„Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че това е прикрита атака, която има други цели, бих оставил министъра сам да реши какво ще прави“, коментира по темата премиерът Николай Денков. Той добави, че не могат да се вземат решения на базата на фейсбук публикации и е редно да се изчакат резултатите от проверката, за да е ясно какви са фактите. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в откриването на учебната година във Военната академия „Г. С. Раковски“. Той пожела успех на преподавателския състав.

Пред журналисти военният министър подчерта, че модернизацията на Сухопътните войски е твърде изостанала и това е един от основните му приоритети.

Тагарев коментира решението на американските власти да дадат зелена светлина за потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара. По думите на министъра процедурата е започнала официално през май, като е изпратено запитване в САЩ с конкретни изисквания и параметри.

„От американска страна потенциалната продажба е одобрена от Пентагона и Държавния департамент и предстои да стигне до Конгреса, който ще вземе крайното решение“, обясни министърът.

По думите му това е максималното количество техника и максималната цена, и става въпрос само за нови машини.

„Очакваме скоро група от САЩ, за да бъде направен преглед – какво искаме, ще се откажем ли от нещо и т.н.“, уточни Тагарев.