Общество

България купува комуникационна система за новите F-16 за над 5 млн. долара

От Euronews България Euronews България
F16 Pexels

Депутатите приеха на второ четене на днешното извънредно заседание законопроект за ратифициране на международен договор за придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата поддръжка. Решението мина със 146 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ". "Възраждане" и БСП бяха против, а Радостин Василев не участва в гласуването.

Системата е за обмен на информация и ще се ползва за новите самолети F-16. Тя осигурява мрежова, защитена, адаптивна комуникация във формата на Link-16 за управление, ситуационна осведоменост, целеуказване и целеразпределение на военни средства от наземно базирани пунктове за управление.

Договорът е изготвен съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби по Програмата Foreign Military Sales (FMS), която строго регламентира възможностите за придобиване на американско военно оборудване и техника.

Прогнозната стойност на договора е 5,255,514 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 29 юни 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 81,652 щатски долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 г.

Според условията на договора за американската страна договорът влиза в сила не след подписването или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на финансовите средства в рамките на срока на валидност на офертата.