Свят

Военен експерт: След най-рано осем месеца ще видим F-16 в небето на Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Идеята на взрива на язовир край село Новодаровка в Запорожка област е да бъдат наводнени черни пътища, с цел пресичане на украинската контраофанзива. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime военният експерт Калин Димитров.

Очакванията от действията на Украйна в тази контраофанзива са много големи, но не очаквам изненадващо бързи успехи. Вече са освободени четири или пет населени места, но много по-важно от освобождаването на населени места са осите, по които това се случва. Това е на границата между Донецка и Запорожка област, по направление Мариопул. Тези населени места, макар и малки, ще имат значение ако се достигне до пробив на поне една от отбранителните линии, които в момента са поне три, посочи Димитров.

Забавянето на действията от страна на Украйна бяха освен заради метеорологичните условия, и за да се изчака модерната западна техника, обясни още той.

Руснаците може да заплашват колкото и с каквото поискат. Колкото повече се задълбочава конфликтът и се забавя деокупирането на територии, толкова повече съюзниците на Украйна ще увеличават гамата от помощи, която ще ѝ дават.

След най-рано седем или осем месеца ще видим F-16 в небето на Украйна, каза още Калин Димитров. Експертът посочи, че темата за изтребителите е на дневен ред от ден първи на войната, но вече има индикации, че този процес ще започне.