Европа

Киев в контраофанзива по четири направления на фронта

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинските сили говорят за напредък край Бахмут. Геолокализирани кадри показват и успехи по време на контраатаки край Орихив в Запорожка област. Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната съобщиха, че Украйна провежда операции като част от контраофанзивата по най-малко 4 направления на фронта

След като за първи път официално Володимир Зеленски потвърди, че контраофанзивата е започнала, в среднощното си обръщение предостави малко подробности, като призова войниците да продължат да се сражават. 

За пореден път разкритикува и реакцията на международните организации след взрива на стената на язовира”Каховка”. 

 

Когато международните организации, които трябва да защитават живота на хората в глобален мащаб, не успяват да сформират и изпратят спасителна мисия на окупираната територия дори за седмица, когато някои световни субекти не се решават да излязат с ясни и остри изявления, които осъждат това поредно руско престъпление, тази слабост подхранва терористите, а равнодушието ги поощрява.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От Москва продължават да твърдят, че контраофанзивата на Киев е неуспешна. Руски източници съобщават за украинска активност в Луганска област, а руското министерство на отбраната твърди, че украинските войски са извършили и нападения в граничната зона между Донецка и Запорожка области.

Съобщава се и че Русия е изпратила в Черно море ракотоносач с осем крилати ракети

А в Украйна - в Одеса е ден на траур след като при руски атаки бяха убити трима души, а други 29 ранени, сред тях и две деца и бременна жена.