Европа

Приведоха в режим на „студено изключване“ и последния реактор на АЕЦ „Запорожие“

От Euronews България Euronews България
Zaporozhia AEC Снимка: АР

Украинската агенция за ядрена енергия съобщи, че е привела последния работещ реактор в най-голямата атомна електроцентрала в Европа в "студено изключване" - предпазна мярка за безопасност, тъй като катастрофално наводнение от срутването на близкия язовир застрашава водоснабдяването на съоръжението.

Пет от шестте реактора в Запорожската атомна електроцентрала, която е окупирана от руските сили, вече са в режим на студено спиране, за да се спре реакцията на ядрено делене и генерирането на топлина и налягане.

Украинската агенция за ядрена енергия "Енергоатом" заяви в изявление късно в петък, че няма "пряка заплаха" за Запорожската централа поради скъсването на язовир "Каховка" по-надолу по течението на река Днепър, което принуди хиляди хора да се спасят от наводненията и също така рязко намали нивото на водата в резервоара, използван за охлаждане на съоръжението.

Последният реактор беше спрян в четвъртък, съобщиха от "Енергоатом", като добавиха, че сред другите фактори за решението е и обстрелът в близост до обекта, който е повредил въздушните линии, свързващи централата с енергийната система на Украйна.

При спиране на всички ядрени реакции температурите и налягането в реакторите постепенно намаляват, което намалява необходимата интензивност на водното охлаждане на радиоактивното гориво. Това е най-безопасният режим на работа на атомната електроцентрала. Служителите на "Енергоатом" продължават да работят в централата, въпреки че тя се контролира от руснаците.

Енергийните блокове на обекта не работят от септември миналата година. Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси трябва да посети Киев следващата седмица, когато ще представи на президента Володимир Зеленски подробности за нова програма, която да помогне на страната да избегне ядрена катастрофа.