Свят

МААЕ: Ситуацията с ядрената безопасност в АЕЦ Запорожие става още по-непредсказуема

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ е пълно и запасите ще стигнат за месеци напред. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, но предупреди, че ситуацията с ядрената безопасност е станала още по-тежка и непредсказуема.

Според актуалните оценки няма риск за сигурността на атомната електроцентрала, увери Гроси.

Липсата на охлаждаща вода в основните водни системи за продължителен период от време би довела до проблем с горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори. Нашата настояща оценка е, че няма непосредствен риск за безопасността на Запорожката АЕЦ. Но ситуацията е станала още по-тежка и непредсказуема.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Запорожката АЕЦ разполага с редица алтернативни източници на охлаждаща вода, освен язовир „Нова Каховка", каза Гроси и добави, че основният от тях е големият охлаждащ басейн в близост до централата. Той е проектиран така, че нивото на водата там да е по-високо от това в язовира. Ако обаче нивото на водата в басейна, използван за охлаждане на Запорожката АЕЦ, падне под 12,7 метра, ще стане невъзможно тя да се изпомпва. Реакторите на централата са изключени от няколко месеца и водата в басейна ще е достатъчна за осигуряване на охлаждането на съоръжението. Поради това е жизненоважно това езеро за охлаждане да остане непокътнато. Не трябва да се предприема нищо, което би могло да наруши целостта му. Гроси призова всички страни да гарантират, че то няма да бъде повредено, защото последствията могат да бъдат сериозни.

Според руски хидролози до 2-3 дни язовир „Каховка“ ще престане да съществува, а новото корито на река Днепър ще бъде далеч от град Енергодар и Запорожската АЕЦ. В град Запорожие водата вече е излязла на 30 метра от брега. Максималното очаквано ниво на водата ще достигне 7,5 метра.

Междувременно ЕС е готов да предостави необходимата помощ включително хуманитарна за смекчаване на последиците от тази катастрофа, причинена от Русия, е обещал върховния представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Британският премиер Риши Сунак съобщи, че незабавният отговор на Обединеното кралство на тази атака е да предложи хуманитарна помощ за справяне с бедствието.