Европа

Проф. Станчев: Руснаците са полудели, Южна Украйна остава без земеделие за десетилетия напред

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

„Нивото на водата се вдигна и от дясната страна на брега на Днепър са залети над 1350 села. От лявата страна на реката под руската окупация са евакуирани около 17 села.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев. По неговите думи част от жителите на областта отказват да се евакуират, за да не мародерстват по къщите им.

„След първоначалния разлив са засегнати огромни земеделски площи в Запорожка, Днепропетровска, Херсонска област и това са последици, които Украйна тепърва трябва да потушава“, посочи експертът по национална сигурност Руслан Трад.

В близкото десетилетие в Херсонската област, която даваше най-много реколта от зърно и други култури, ще има реално пустиня.

проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет

„Ако САЩ и страните от Европа реално искат войната да свърши, най-малкото трябва да обявят война на Русия. Това може да спре Путин. Нищо друго няма да го спре. Да не се заблуждават – със сметки, без сметки... няма да стане тая работа. Те са полудели. Това, което виждаме днес, е наистина екоцид. В близките десетилетия Южна Украйна остава без земеделие“, подчерта проф. Станчев.

Ако погледнем първоначалните данни кой има интерес от тези събития, със сигурност Украйна е много по-засегната от станалото и последиците ще са дългогодишни. Доказателствата сочат, че стената е взривена отвътре от руска страна.

Руслан Трад, експерт по национална сигурност

„Нямаме данни за извършена атака или обстрел, а за взривена стена“, посочи Трад.

Той добави, че има заливане на минни полета, както и проблеми с електропреносната мрежа, която е много силно засегната.По думите експерта обаче взривът на язовирната стена няма да спре украинското контранастъпление.

„Войната продължава в етап, който беше подготвян. Украинските сили продължават да се подготвят за по-широка контраоофанзива. Лятото ще бъде тежко за руските окупационни сили. Оръжията, които тепърва ще пристигнат в Украйна, си продължават в планирания ред“, коментира той.

Според Трад новият министър на отбраната Тодор Тагарев е изключително подготвен. „Той е прекрасен анализатор и има много добре име в средите на НАТО“, отбеляза експертът.

Целия разговор вижте във видеото.