Европа

Очакваната контраофанзива: Украйна със засилени контраатаки срещу руските сили в Запорожие (Допълнена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Журналист

Украинските сили засилват контраофанзивата си в Запорожие. От Москва твърдят, че са отвърнали на атаките.

Осемдесет процента от областта е под контрола на Русия. Тя е стратегическа за Украйна, тъй като прекъсва коридора, който би позволил на Москва да свърже Кримския полуостров с Донбас. Според военни експерти Киев се опитва да си върне достъпа до Азовско море и да раздели окупационните руски сили в региона на две. 

Украински официални лица твърдят, че са постигнали напредък в Бахмут и други градове. Но не коментират контраатаката.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е в постоянен контакт с военните командири, като намекна къде се водят боеве. 

 

Командирите на Хортиця, Таврия, всички, които участват в най-горещите райони. Донецка област - много тежки сражения. Но има резултат и аз съм благодарен на всички, които ги осигуряват. Бахмут - добре свършена работа. Стъпка по стъпка. Благодаря на всеки един от нашите воини. Авдиевка, Маринка, целият изток, ситуацията на юг, ситуацията след като руснаците взривиха язовира на родната ни Каховка - виждаме всеки детайл. Но днес не е време да говорим за това.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че украинската контраатака е започнала. Но по думите му без никакъв успех. 

 

На първо място, можем ясно да заявим, че настъплението е започнало, което се индикира от използването на стратегически резерви от украинската армия. Това е първото. Второ. Украинските войски не са постигнали заявените задачи в нито един район на бойните действия. Това е напълно очевидно.

Владимир Путин, президент на Русия

Междувременно продължават усилията за евакуация на хора, блокирани заради наводнението след взрива на стената на язовира “Каховка”.

 

Всеки живот е ценен, трябва да се цени като всеки друг. Няма значение дали става дума за човек, животно или нещо друго. Във всеки случай ние помагаме.

Владимир Холубничий, доброволец

Животните ми останаха. Цялата ми къща е под вода. Сигурно са мъртви. 

Валентина Тимофеевна

Киев и Москва продължават с взаимните обвинения за взрива на язовирната стена. 

От Украинската служба за вътрешна сигурност съобщиха, че са прихванали телефонен разговор, който според тях доказва, че руска "диверсионна група" е взривила язовира.

А властите в южния руски град Воронеж обявиха извънредно положение, след като дрон удари жилищна сграда.