Европа

Euronews: Украинската контраофанзива търси изненадата на многобройни места

От Euronews България Euronews България

Украинската контраофанзива започна, съобщи Институтът за изследване на войната на 8 юни. Като добави, че Украйна е извършила контраофанзивни операции с различен резултат по най-малко 3 направления на фронта като част от усилията за по-голяма контраатака, които се развиват от 4 юни, предава Саша Вакулина от Euronews. В Източна Украйна украинските войски се преминали в настъпление в и около Бахмут. Предприели са локализирани атаки към западната граница на Донецка и източната част на Запорожка област. Изглежда провеждат наземни атаки в западната част на Запорожка област в района южно и югозападно от Орихив. 

На 8 юни украинските сили постигнаха ограничени успехи в района на Бахмут, включително ограничен напредък в близост до Берхивка. Това е на шест километра северозападно от Бахмут. И по западния бряг на канала Сиверски Донецк, западно от Андриевка. 

Украински официални лица сигнализираха, че украинските сили са преминали от отбранителни към настъпателни операции в района на Бахмут и постигат успехи на разстояние между 200 м и почти два километра по фланговете на града. 

Украинските сили продължиха да провеждат ограничени наземни атаки по административната граница между областите Донецк и Запорожие. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малер заяви, че боевете в посока Велика Новосилка продължават. 

Украинските сили проведоха ограничена, но значителна атака в западната част на Запорожка област. 

Късно вечерта на 7 юни руски източници започнаха да съобщават, че единици на украински бригади, които наскоро бяха оборудвани със западна екипировка, са започнали атака югозападно от Орихив. 

Руските източници признават, че украинските сили са пробили първата отбранителна линия по линията Мала Токмачка Полохи, но съобщават, че руските елементи са успели да контраатакуват и в крайна сметка да изтласкат украинските сили обратно на първоначалните им позиции. 

Институтът за изследване на войната казва, че контранастъплението вероятно няма да се разгърне като една голяма операция. Тя вероятно ще се състои от много действия на многобройни места с различен размер и интензивност в продължение на седмици. Украинските сили продължават да се опитват да изненадат руснаците за това къде ще бъдат насочени основните усилия.