Европа

Зеленски потвърди контранастъплението

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент потвърди, че се извършват контранастъпателни срещу руските сили в страната.

Зеленски говори на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо, който посети Киев.

 

В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, на какъв етап, няма да кажа подробно... Трябва да се има вяра в нашите военни, а аз им вярвам. Ежедневно съм в контакт с нашите командири в различните направления... В момента всички са настроени положително.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Канада обяви 500 милиона долара военна помощ за Украйна. Освен това ще обучава украински пилоти за изтребителите F-16.

Украинските въоръжени сили са напреднали с 1.4 км по Бахмутското направление в различни зони през изминалия ден. Това съобщи Укринформ, като се позова на полковник Сергий Черевати, говорител на Оперативното командване "Изток".

Руската армия от 6 дни съобщава за масирани украински атаки, главно по южния фронт.

Атака на руски дрон уби трима души в Одеса. Над 20 са били ранени. Удари е имало и в Полтавска и Харковска област.

Междувременно украинската агенция за ядрена енергия съобщи, че е поставила последния работещ реактор в най-голямата атомна електроцентрала в Европа в режим на „студено спиране“ – предпазна мярка, тъй като катастрофалните наводнения от срутването на близкия язовир застрашават водоснабдяването на съоръжението.

5 от 6-те реактора в Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руските сили, вече са в режим на студено спиране, при което всички управляващи пръти са вкарани в активната зона на реактора, за да спрат реакцията на ядрено делене и генерирането на топлина и налягане.„Енергоатом“ заяви късно в петък, че няма „директна заплаха“ за Запорожката централа поради пробива на язовир Каховка.