Политика

Сами да ремонтираме новите си F-16, поиска президентът от „Локхийд Мартин“

От Euronews България Euronews България
Radev Samoleti Снимка: Пресслужба на президента

Създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната ни техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас, поиска президентът Румен Радев от представители на "Локхийд Мартин", съобщиха от президентството.

Компанията е ангажирана с производството на изтребителите F-16 Block 70, които предстои да получат българските Военновъздушни сили, припомниха от "Дондуков" 2.

"Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии", настоял е президентът.

Румен Радев е изразил очакване започналото производство и доставката на изтребителите да бъда реализирани в срок. По план България очаква първата група бойни самолети през 2025 година, а втората – през 2027-а.

"България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители F-16 Block 70", е напомнил президентът.

От няколко месеца е ясно, че България прави опити да закупи самолети втора ръка, които да заменят МиГ-овете – докато бъдат готови американските.