Euronews Primetime

Военен експерт: Закупуването на още 8 изтребителя F-16 не застрашава бюджета

От Euronews България Euronews България

Гражданите трябва са абсолютно спокойни, че това решение не застрашава по никакъв начин преминаването на зимата и редицата социални програми, които съществуват и се поддържат от бюджета.

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime военният експерт Георги Цветков по повод решението на парламента за закупуване на още осем бойни самолета F-16.

Абсолютно нормално е да се мисли с няколко години напред във времето, защото както добре разбираме, България не е единственият клиент за тези самолети. Съществуват производствени графици, в които ние трябва да бъдем планирани.

Решението, което обективно може да бъде приложено, това е за определен период от време охраната на българското въздушно пространство да бъде поета от съюзници“, коментира още Цветков и посочи, че това е неприятна ситуация, свързана с престиж и национално самочувствие.

„Опциите са крайно ограничени“, подчерта Цветков. Според него вариантът, който е приложим, е да бъде придобито ограничено количество употребявани F-16 от Нидерландия или от САЩ.

В момента изглежда, че се отива към вариантите Грипени от Швеция или Миражи от Франция, което за мен е доста необяснимо решение, предвид факта, че се изисква усвояване на два типа нов самолет. Това изисква време, оборудване, технически състав, което аз просто не виждам как ще се случи в действителност“, посочи Цветков.

Всеки нов самолет, независимо дали е употребяван, ще изисква поне година за неговото пълно усвояване“, категоричен е военният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.