България

Министърът на отбраната: Първите изтребители F-16 ще пристигнат у нас през 2025 г.

От Euronews България Euronews България

Имаме оферта за втория транш от 8 самолета F-16. Подготвили сме проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в Министерски съвет, а след това в Народното събрание. Надяваме се да успеем в срока на офертата, 1 ноември, да сме разработили и резервен вариант до 15 декември, вече сме отправили такова питане към американската страна.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по проекта за придобиване на нов тип боен самолет на пресконференция, на която представи приоритетите в своята работа и екипа си, предаде БГНЕС.

Основният приоритет –  модернизация на сухопътните войски и бойната авиация

По думите на служебния министър на отбраната най-спешният проект е този за сухопътните войски и по-конкретно придобиване на батальонна техника за бойна група.

„Другият спешен проект е офертата за втория транш F-16. Нашият екип ще работи с пълни усилия за реализиране и на тази част от проекта за модернизация за придобиване на нов тип боен самолет“, заяви Стоянов.

„Предприели сме мерки, провели сме разговори с полската страна за евентуален ремонт на шест броя двигатели за Миг-29. Това обаче не е решение на проблема. Проблемът, който се задава е, че в следващите три, четири години съществува реална опасност ние да не можем да си носим бойното дежурство сами”, подчерта Стоянов.

Той заяви, че причините за това са както войната в Украйна и наложените санкции по отношение на ремонтите на руска техника, така и закъснението в договора за F-16.

„Първите самолети по първия транш ще пристигнат през 2025 г. В оперативна готовност могат да бъдат най-рано през 2026 г., т.е. три до четири години ние ще имаме сериозен проблем с охраната на въздушното пространство“, каза министърът на отбраната и допълни, че е изпратено искане дали могат да ни бъдат предоставени самолети на лизинг.

Констатирано е и забавяне в откриването на сметка във Федералната банка на САЩ.

„Средствата, които бяха в Доверителния фонд и са в Доверителния фонд за закупуване на самолети F-16 не са прехвърлени в сметка във Федералната банка в САЩ. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са в порядъка на 10 милиона долара. При условие, че се борим за всеки един лев, за всяка една стотинка, за да има възможност българската армия да направи крачка напред в модернизацията си“, съобщи той и подчерта, че счита това за недопустимо.

Като най-вероятна причина за това е честата смяна на парламент и липса на време да се разгледат внесените документи в НС.

Служебният министър на отбраната заяви, че ще се стреми да постигне това, което до момента не е било постигнато.

На въпроса дали се предвиждат компенсации от американска страна заради неизпълнението на договора в срок на първите изтребители, министър Стоянов информира, че такива не се предвиждат, но въпреки това американската страна е отпуснала 25 милиона по програмата FMF. За други компенсации той увери, че не знае да има и допълни, че няма как да коментира повече договора, защото той е секретен, но го познава добре и по отношение на първия, и по отношение на втория транш.

„Няма модерна армия без финансово осигуряване“, категоричен е Стоянов и допълни, че ще иска 2% от бюджета да бъдат заделени за модернизацията на българската армия.

Ще има ли приемственост в министерството?

„Законите не правят разлика между служебен и редовен кабинет“, каза Стоянов.

„Няма да извършваме никакви промени надолу в министерството, освен ако няма доказани злоупотреби“, заяви министърът и обеща, че сужебното министерство на отбраната ще бъде приемник и ще продължи инициативата на бившия министър Димитър Заков.

Димитър Стоянов припомни, че през 2017 г. се проведе Консултативен съвет за национална сигурност, на който беше постигнато съгласие, че трите основни приоритетни проекта за сухопътни, военноморски и военновъздушни сили ще се движат синхронно.

„Два от проектите за новия многофункционален патрулен кораб, както и за новия боен самолет се движат със задоволително темпо. За съжаление, третият проект изостава страшно много. Реално процедурата там е прекратена“, съобщи той.

По отношение на патрулните кораби министър Стоянов обяви, че са в подготовка на договори за закупуване на въоръжение, като първият договор ще бъде разписан до средата на август месец, за другия тип въоръжение – до средата на септември. Но той увери, че с това не се изчерпва дейността по този проект.

Той подчерта, че само за последната година инфлацията е 17% и това ограничава възможностите на внасянето на инвестиционни проекти по праговете, заложени в закона от 2010 г., поради тази причина Стоянов счита, че те трябва да бъдат осъвременени, дори премахнати.

„Куриозът в случая е, че министърът на отбраната може да разрешава финансови средства за модернизиране на инфраструктура без ограничение, но щом е по въоръжение – до 50 милиона“, каза Стоянов. Според него това не е редно, а и уточни, че не знае в други министерства да има такива ограничения.

В полезрението на Министерството на отбраната е също и личният състав.

„Подготвяме компенсаторни и квартирни средства за военнослужещите. Надявам се да бъдат приключени промените в Наредбата до края на месец август и от септември военнослужещите да получават необходимите финансови средства актуализирани“, заяви Стоянов.

Планът за обществените поръчки в МО е приет в края на месец юни, което означава, че те няма да бъдат завършени.

„Средствата ще бъдат върнати в централния бюджет, а плащанията ще останат за следващата година“, уточни той.

В заключение Димитър Стоянов благодари на всички военнослужещи, които през последните дни се включиха в гасенето на пожари на територията на страната, както и на онези, които в събота, неделя и понеделник са участвали в извличания и унищожаване на невзривени боеприпаси.

Той добави, че не са необходими политизирането и обясненията за това коя техника е съветска и коя – западна.

„Това е техниката, с която разполага Българската армия и тя е осигурена от политическия ни елит“, заяви служебният министър.

Той е категоричен, че няма смисъл същият този политически елит да отправя критики към Българската армия, към българското офицерство, стажантство и войнишки състав.

„Ако има такива критики, нека да бъдат отправени единствено и само към ръководството, макар и служебно, на Министерството на отбраната“, каза още Стоянов.