Общество

Скандал в "Пирогов": Министерски съветник гони дете от шокова зала, за да приемат неговото (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Pirogov

Съветникът на военния министър Тодор Тагарев и член на "Да, България" Мустафа Емин е поискал да изкарат дете от шокова зала в "Пирогов", за да бъде прието неговото.

За случилото се съобщи медицинската сестра Неда Диманова във фейсбук, а постът ѝ бе препубликуван в официалната страница на спешната болница с кратък текст, който гласи: "Кратко и стегнато за случката снощи". 

В следваща лаконична позиция по-късно през деня от "Пирогов" заявиха без имена:

"Болница "Пирогов" е обслужвала и продължава да обслужва всеки преминал прага ѝ пациент по установени, важащи за всички медицински правила. Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на медицинските екипи. Тъжно е, когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури".

По думите на сестра Неда Диманова Мустафа Емин се е държал "арогантно" и "скандално", като дори е заплашил с обаждане до министъра на здравеопазването.

Сред многобройните коментари под публикацията на "Пирогов" се появява и един от депутата Иво Мирчев. "Съжалявам и се извинявам за случилото се. Ще проверя веднага", написа той.

Няколко часа по-късно "Да, България" също излезе с позиция в отговор:

"Да, България" не толерира каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо с човешките норми и етичните правила на организацията. С оглед необходимостта от пълно изясняване на фактите и обстоятелствата около този случай е сезирана Националната контролна комисия на партията. След изготвянето на доклада ѝ в кратки срокове, ръководните органи ще вземат решение за последващи действия в рамките на партията", гласи позицията. 

Реакция дойде и от Министерството на отбраната. В съобщение до медиите от ведомството заявяват, че ще започнат проверка:

"По повод на публикациите в медиите, свързани със съветника в политическия кабинет Мустафа Емин, ви уведомяваме, че извършваме проверка на случая за установяване на истинността. Веднага след това ще бъдат предприети необходимите действия".

Кой е Мустафа Емин?

От сайта на ДБ става ясно, че Мустафа Емин е демократ от Родопите, учредител и член на Националния съвет на „Да, България“. Бори се за разширяване на демократичното пространство в смесените райони. Чрез създадената от него фондация „Креативна Общност“ се поставя в услуга на идеите за пряка демокрация и гражданско участие в управлението на локално, местно и национално ниво. Неговите интереси са свързани с регионално развитие и местно самоуправление.

През юли той сам обявява, че е станал част от политическия кабинет на министър Тодор Тагарев и ще бъде негов съветник. 

361889388 3715342012031266 382097471249916245 N Снимка: Мустафа Един, Facebook

Вечерта самият Мустафа Емин също коментира ситуацията, публикувайки обжяснение във Ферйсбук, което той озаглавява "Истината за случилото се вчера". Емин твърди, че след пристигането в "Пирогов" е за три часа и половина е минал "през 4 кабинета с детето на ръце". 

 

"Възможно е да съм бил емоционален, макар да съм спокоен човек. Ако съм оскърбил някого, извинявам се", пише съветникът и благодари на медиците, погрижили се за детето му.

Емин обаче посочва, че е "дълбоко невярно" твърдението, че е искал детето му да заеме мястото на друго дете, а също така и че не е парадирал със служебното си положение.