Европа

Зеленски призова за международна помощ за възстановяването на Украйна

От Euronews България Euronews България

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за международна помощ за възстановяването на страната след края на войната.

Киев може да представи своя план за възстановяване след войната на международна конференция в Швейцария.

Териториите на 10 области са засегнати от бойните действия след 24 февруари. През това време успяхме да освободим 1027 града. Други 2610 са все още под руска окупация, повечето от тях се нуждаят от възстановяване. 100 от тях са изцяло разрушени от руската армия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски използва видеообръщението си, за да напомни на своите сънародници, че войната е далеч от своя край.

"Нейната жестокост се засилва на някои места и това не бива да се забравя", акцентира той.

Разбира се, ние вече започнахме да възстановяваме ежедневния живот в освободените общности и територии със собствени усилия. Но прилагането на такъв голям проект на територията на цялата страна, осигуряването на нови стандарти за безопасност, ново качество на живота са възможни чрезизползването на международните възможности. Затова конференцията в Лугано може да стане изключително важна стъпка за възстановяването на Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

За понеделник в Лугано, Швейцария, е насрочена конференция на потенциални около 40 донора, на която правителството в Киев възнамерява за пръв път да изложи приоритетите си за възстановяването на опустошената от войната страна.

Форумът ще бъде съвместно председателстван от Швейцария и Украйна и се определя като уникална възможност за Киев да представи своя план за възстановяване и да ангажира международните партньори с най-добрата стратегия за изпълнението му.