Европа

Битката за Лисичанск се ожесточава: Русия и Украйна с противоположни твърдения

От Euronews България Euronews България

В събота Русия и Украйна дадоха противоречива информация за контрола върху града.

И двете страни твърдят, че контролират ключовия град - последния, за който се води битка в Луганска област. Чеченският лидер Рамзан Кадиров публикува видеозапис, който показва негови бойци в Лисичанск. Един от командирите декларира, че градът е под пълен руски контрол и се провежда операция по разчистване.

Киев отхвърля тези твърдения, отговаряйки, че тежките боеве продължават в покрайнините на града. Говорител на Украинската национална гвардия отрече Лисичанск да е обкръжен от всички страни.

Украинските въоръжени сили споделиха запис, на който се вижда експлозия в склад на руската армия в Източна Украйна. Не се уточнява точното местоположение на поразената цел, нито датата на удара.

Москва съобщава за поредни ракетни удари по цели в северната и южната част на Украйна. Министерството на отбраната твърди, че са използвани високоточни оръжия за унищожаване на пет командни поста в Донбас и Николаев.

Украинската армия обвини Русия, че е извършила удари със запалителни фосфорни муниции по Змийския остров, откъдето Москва изтегли силите си.

"Руски самолети Су-30 два пъти са пуснали фосфорни бомби по остров Змийни", се казва в съобщение на ВСУ, които използват друго име на Змийския остров в Черно море.