Европа

Украински войници преминават стрелково обучение във Великобритания

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

В тази равнина в Солсбъри, Англия, войници от британската армия обучават украински военнослужещи да използват леко артилерийско оръдие L119. Досега Великобритания изпращаше на Украйна стари оръжия с обсег малко над 7 километра. Сега британските сили обучават украинските си колеги да стрелят с ракети с голям обсег. Тези ракетни установки могат да поразяват цели на разстояние над 80 километра.
Стотици украински войници бяха обучени през последните седмици, хиляди други ще ги последват. 

 

Беше доста изненадващо за нас. Подготвихме програмата за обучение и съдържанието въз основа на нашия опит в обучението на британски войници. И след като разбрахме, че те са професионални артилеристи, стана много по-лесно. 

Джеймс Олифант – капитан от кралската артилерия на Великобритания

Те са много мотивирани да защитават Украйна. Тези момчета са отдадени на тренировките. Не ползват много почивки. Включват се във всичко с голямо желание. 

м-р Джонатан Дик – Кралска артилерия на Нова Зеландия 

Британският премиер Борис Джонсън призова съюзниците от НАТО да увеличат подкрепата си за Украйна. Великобритания е изпратила военна помощ на воюващата страна на стойност 1 милиард паунда, а общата стойност на помощта й от началото на войната възлиза на 3.8 милиарда паунда. Новите средства са предназначени за оборудване, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни летателни апарати и оборудване за електронна война.