Европа

Фон дер Лайен към Украйна: Няма да се откажем от вас

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Дни след като Украйна получи статут на кандидат за член на ЕС, председателят на ЕК призова страната да ускори реформите, необходими за постигане на пълноправно членство. Урсула фон дер Лайен отправи обръщение към депутатите от украинския парламент – Върховната Рада. На фона на опасения за отслабване на подкрепата от ЕС Фон дер Лайен успокои притесненията.

 

Армията на Путин все още убива вашите братя и сестри. Те продължават окупацията на земята ви, крадат зърното ви и бомбардират градовете ви. Вие се отбранявате смело. И Европа ще се изправи до Украйна, колкото е необходимо. Няма да си отдъхнем, докато не победите.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК 

Години ще са нужни на Украйна да стане член на ЕС. Брюксел изисква от Киев редица антикорупционни реформи, преди това да се случи.

 

Превенцията и борбата с корупцията са особено важни във вашия дневен ред след Революцията на достойнството от 2014 г. Вие създадохте впечатляваща машина за борба с корупцията. Сега тези институции се нуждаят от зъби и правилните хора на висши постове.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК 

Получаването на статут на кандидат-член е огромен морален импулс за Украйна. Но колко бързо ще постигне целта да стане пълноправен член, зависи само от нея.