Свят

Призив за мир: Столтенберг призова Путин веднага да спре войната в Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

В последния ден от срещата на върха в Мадрид генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че трябва да се избегне пряк конфликт с Русия. 

 

В същото време знаем също, че ситуацията може да се влоши, защото ако това се превърне в пълномащабна война между Русия и НАТО, тогава ще станем свидетели на страдания, щети, смърт, разрушения в мащаби, които са много, много по-големи от това, което виждаме в Украйна днес.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг призова руския президент Владимир Путин да прекрати веднага войната в Украйна. И обяви, че протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия ще бъдат подписани още във вторник.

 

Финландия и Швеция са суверенни държави и имат право да изберат своя собствен път и да се присъединят към НАТО. Ние ги приветстваме в алианса и сме готови, разбира се, за всякакви възможности. Но същевременно смятам, че това, което виждаме сега в Украйна, показва, че в момента Русия е напълно фокусирана върху тази война.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

А в заключителната пресконференция американският президент Джо Байдън допусна грешка на езика - и обърка Швеция с Швейцария, докато коментираше разширяването на Алианса.