Свят

Путин за разширяването на НАТО: Присъединяването на Швеция и Финландия не ни безпокои

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 30 104944

Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не безпокои Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти след участието си в срещата на лидерите на каспийските държави в столицата на Туркменистан Ашхабад. 

Путин обясни, че Русия няма  проблеми с Швеция и Финландия, каквито, има с Украйна. Той допълни, че ако в двете скандинавски държави бъдат разположени военни контингенти, Москва ще отговори реципрочно и ще създаде същите заплахи за териториите, от които произтичат заплахи за Русия. 

Путин посочи, че целта на така наречената от него “специална военна операция” в Украйна остава непроменена и тя е освобождаването на Донбас и създаването на условия, които да гарантират сигурността на самата Русия. Той добави, че всичко върви по план и че изпълнението на поставените задачи не трябва да се обвързва с конкретни срокове. 

По повод на ракетния обстрел по търговския център в украинския град Кременчук по-рано през седмицата, при който загинаха 18 души Путин увери, че руската армия не нанася удари по граждански обекти.