Euronews Сега

Срещата на върха: За какво се разбраха лидерите на страните членки от Алианса?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Преди последния ден от срещата на върха в Мадрид лидерите от НАТО се насладиха на музика и вечеря в музея Прадо. Те вече разшириха алианса - като официално поканиха Швеция и Финландия. Ангажираха се и с големи промени във военната мисия на НАТО. 

 

Лидерите одобриха новата стратегическа концепция на НАТО. Ето това е новата стратегическа концепция. Сегашната беше договорена през 2010 г. Новата е много различна в сравнение с това, което договорихме тогава. От нея става ясно, че Русия представлява най-значителната и пряка заплаха за нашата сигурност.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО 

Наред с обещанието за подкрепа на Украйна колкото дълго е необходимо, НАТО укрепва източния си фланг, трансформира Силите за бързо реагиране, а САЩ се съгласиха да засилят военното си присъствие в Европа.

Междувременно лидерите на Швеция, Финландия, Норвегия и Дания, обмислят новия облик на Северния блок на НАТО.

 

 

Не трябва да забравяме, че Финландия през години и особено  през последното десетилетие изгражда сътрудничество, засилено партньорство с НАТО, двустранно сътрудничество със САЩ и с Обединеното кралство.

Саули Нийнистьо, президент на Финландия

Темата „Русия“ доминира на срещата на върха, но Алиансът гледа и в други посоки. А именно това, което пактът нарича „системни предизвикателства от страна на Китайската народна република.

Лидерите обявиха, че ще инвестират над 1 милиард евро в нови технологии през следващите 15 години, за да се укрепи сигурността на Алианса.