Добро Утро, Европа

„Амнести Интернешънъл“: Бомбардировката на театъра в Мариупол е военно престъпление

От Euronews България Euronews България

Бомбардировката на театъра в Мариупол в първите седмици от войната в Украйна е военно престъпление. Това твърди в свой доклад правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, която е направила собствено обстойно проучване.

Атаката, извършена в средата на март, предизвика широки обществени реакции и осъждания, тъй като се смяташе, че в театъра има стотици цивилни. Мястото беше маркирано ясно и от въздуха. Всички елементи са анализирани от британската неправителствена организация, която се опитва да изясни всички точки.

Имаше доказателства за много голямо присъствие на цивилни, тъй като в седмиците преди атаката театърът беше използван като хуманитарен център и най-малко 1000 души, напуснали домовете си, бяха намерили убежище там. Бяха установени и конвои, които да изведат хората. Една проста проверка би позволила да се установи, че това е цивилен обект, който не се използва за военни цели. 

Джоан Маринър – „Амнести Интернешънъл“

Бомбардировката на драматичния театър в Мариупол стана в първите седмици на войната. Според „Амнести Интернешънъл“, театърът е бил ударен от две бомби с тегло най-малко 500 кг. От доклада става ясно, че само 12 тела са били идентифицирани, много по-малко от жертвите, съобщени по времето на атаката.

Правозащитниците признават, че надежден и окончателен брой на загиналите вероятно няма да бъде изяснен никога.