Политика

Кабинетът ще уведоми "Лукойл" за прекратяването на концесията на "Росенец“

От Euronews България Euronews България

Правителството прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас.

Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание изменение на § 2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

След прекратяването на концесията на единственото пристанище в ЕС, през което може да се внася руски петрол, оперативният контрол върху пристанището ще бъде поет от министерството на транспорта. 

Управляващото мнозинство в парламента реши да прекрати концесията на „Лукойл Нефтохим“ на пристанището "Росенец"  в средата на юли.

„За“ гласуваха 144 депутати. От ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 49 също гласуваха "за", от "Възраждане" 34 депутати бяха "против", от ДПС 32 депутати гласуваха "за", от БСП депутати 15 гласуваха "против" , а от ИТН не гласуваха.

Президентът Румен Радев обяви, че ще сезира Конституционния съд по казуса.