Политика

Управляващите прекратиха концесията на "Лукойл" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Управляващото мнозинство реши да прекрати концесията на „Лукойл Нефтохим“ на пристанището "Росенец". Първо и второ четене на промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, се състояха в рамките на по-малко от два часа. 

„За“ гласуваха 144 депутати. От ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 49 също гласуваха "за", от "Възраждане" 34 депутати бяха "против", от ДПС 32 депутати гласуваха "за", от БСП депутати 15 гласуваха "против" , а от ИТН не гласуваха. 

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обявиха в сряда, че внасят предложение за промяна в закона, според която концесията на компанията се прекратява в срок от една седмица след гласуване на новите текстове.

Промяната беше приета в четвъртък от водещата парламентарна комисия, а днес и в зала. 

По предложение на Хамид Хамид от ДПС законопроектът се разгледа и на второ четене в пленарна зала още днес. Преди това обаче от "Възраждане" се възпротивиха, защото имат предложения, които искат да внесат между първо и второ четене и са го съобщили по време на дебата, а Хамид им отговори, че по време на разискванията на този законопроект не е имало изявления за редакционни предложения в законопроекта. Преди гласуването на предложението на Хамид обаче стенограмата на дебата беше проверена, за да се види дали от "Възраждане" са съобщили, че ще направят предложения между първо и второ четене. Според заместник-председателя на НС Росица Кирова в стенограмата не е имало подобни изявления. В крайна сметка предложението на Хамид беше гласувано и прието със 136 гласа "за", а при прегласуването беше прието с 136 гласа "за".

Напрежението в пленарна зала отново се покачи. От БСП и от "Възраждане" разкритикуваха заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

Георги Гьоков от БСП заяви: "Оплескахте много яко работата."

Последва и четене на доклад за второ четене на законопроекта от страна на Хамид Хамид от ДПС, но заедно с това се появи нова доза напрежение в пленарна зала. Оказа се, че депутатът Димо Дренчев от "Възраждане" е искал да направи процедура, но според парламентарната група на "Възраждане" Кирова е дала думата първо на Хамид. Всички народни представители на ПГ на "Възраждане" се струпаха пред парламентарната трибуна и започнаха да спорят със заместник-председателят на парламента. В крайна сметка Хамид прочете доклада, а вместо Дренчев от парламентарната трибуна говори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Това което се случва в това НС минава всякакви граници. Защо изнасилвате толкова брутално правилника?", запита Костадинов.

От „Лукойл Нефтохим“ вчера публикуваха позиция, в която заявиха, че възнамеряват да заведат съдебни дела заради обвиненията, че не спазват концесионния договор, както и за твърдения за контрабанда.

Дебатът

Вносители на предложението са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според тях с прекратяването на концесията ще се спре възможността Русия да използва българската инфраструктура за финансиране на войната. Освен това те посочват, че със законопроектът се имплементират санкциите, наложени с Регламент на ЕС срещу войната, а и в обхвата на санкциите попада и концесията на „Росенец“.

Хамид Хамид от ДПС посочи по време на дебата, че има регламент, който е приет на 31 юли 2014г. "Затова решението няма как да е прибързано. Регламентът е задължителен за всички държави членки за разлика от директивите", обясни той и добави, че през януари е приет закон страната ни да имплементира този регламент, но приемайки го в закона е останала вратичка, която служебното правителство е използвало, въпреки че законът ги задължава. "С този закон затваряме тази вратичка и задължаваме правителството да прекрати концесията", допълни Хамид, цитиран от БГНЕС. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ-СДС подчерта, че предното правителство на "Промяната" не е искало да отнеме концесията, служебното правителство също не е искало да отнеме тази концесия и се е стигнало до там ДПС да внесат закон, за да се приложи регламента. Според Добрев с този законопроект "като член на ЕС казваме, че в България трябва да изпълняват регламентите на ЕС, които са с пряко приложение в българското право", уточни той.

Румен Гечев от БСП репликира Хамид и заяви, че има изключение за България за две години по отношение на регулациите. "Вие ли не знаете, че сме изключени от тази регулация. Вие не чухте ли, че беше направен компромис на България да продължи да ползва внос на петролни продукти от Русия.", попита той и добави, че очевидно нефтът ще бъде разтоварен на пристанището "Росенец".

Цончо Ганев от "Възраждане" пък отбеляза, че според него последиците от прекратяването на концесията на пристанището "Росенец" са ясни. "По време на военни действия само на няколкостотин километра от България, това ще доведе до ответни реакции и те бяха заявени от фирмата, която ще бъде ощетена - дело като начало за няколко милиарда, след това ще спрат доставките на петрол от Русия и оттук нататък никой от вносителите на законопроекта не смее да каже нищо", обясни той. Според него вносителите знаят, че решението е пагубно за българската икономика, а българските граждани ще платят цената.