Бизнес и технологии

"Лукойл Нефтохим" контраатакува: Ще защитим репутацията си в съда

От Euronews България Euronews България

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД възнамерява да се обърне към съда за защита на своята репутация. Това заявяват от компанията в обширна позиция, публикувана по повод анонсираното преди ден от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да прекратят концесионният договор с нея.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД официално заявява, че всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността. Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 г. за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване“, се посочва още в разпространеното съобщение.

И се декларира, че „голословните обвинения от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединения могат да се отразят негативно върху имиджа на бранда и репутацията на нашата компания, която повечето от нейните работници и служители, клиенти и доставчици продължават да смятат за един от най-добрите работодатели, партньори и клиенти в Европейския съюз“.

В съобщението се казва, че „движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти“.

От компанията заявяват още, че по Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец", народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници".

Според „Лукойл“ „държавни органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал „Росенец“. Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи“. 

Компанията "решително отхвърля и обвинения в политическа ангажираност“. В съобщението е дадена и справка за кумулативните инвестиции на групата „ЛУКОЙЛ“ през последните 20 години в България възлизат на над 4,1 милиарда щатски долара, а в страните от ЕС като цяло - на около 14 милиарда щатски долара.

Предприятията на групата в България са работодатели на повече от 3,5 хил. работници и служители и осигуряват работни места за над 5 хил. работници и служители на фирми-подизпълнители.