Свят

Търговията в Нигер е затруднена заради затворените граници

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Президентът на Нигерия настоя за дипломатическо разрешаване на кризата в Нигер след преврата. Бола Тинубу и останалите лидери от Икономическата общност на западноафриканските държави обмислят как да действат, след като поискаха участниците в преврата да се откажат мирно от властта, но те не го направиха. 

От Буркина Фасо и Мали, които подкрепят военната хунта, призоваха Съвета за сигурност на ООН да не допуска военна интервенция в Нигер. А според анализатори, ако се стигне до такава, армията на Нигерия вероятно ще има надмощие.

Ситуацията затруднява и търговията в страната.

"Очевидно е, че Нигерия прекъсва достъпа до стоки от основните си пристанища, а Нигер извършва по-голямата част от вноса си там. Това означава, че доставките, които влизаха от важните пристанища в Нигерия и Бенин, сега трябва да преминават през Гвинея, Буркина Фасо и Мали. А този маршрут е много по-опасен", заяви Бенедикт Манзин, анализатор на Близък изток и Африка.

След като границата между Нигер и Нигерия беше затворена, шофьори на камиони призоваха да бъде отворена отново.

"Няма пътища, това е голям проблем. Надяваме се за бързо решение и се надяваме Бог да донесе мир. Разбираме властите", каза Адул Маунтари, шофьор на камион.

След преврата в една от най-бедните държави в света цените на храните се увеличават.