Свят

Зам.-държавният секретар на САЩ се срещна с лидери на преврата в Нигер (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След като не спази срока, в който трябваше да предаде властта, военната хунта в Нигер назначи премиер на страната. Али Ламин Зейн, който е бивш министър на финансите, застава начело, докато международната общност опитва да възстанови реда в Нигер по пътя на дипломацията.

Зам.-държавният секретар на Съединените щати се срещна с представители на военната хунта. Виктория Нюланд определи дискусиите в столицата Ниамей като "откровени и доста трудни". Тя е призовала приближени до лидера на преврата да не работят с "Вагнер", дни след като се появи информация за подобни намерения.

На този фон от Държавния департамент във Вашингтон съобщиха, че временно замразяват 100 млн. долара средства за Нигер.

„Това засяга помощите за развитие на правителството и за сигурността. Сумата е значителна“, коментира Мат Милър, говорител на Държавния департамент.

Фокусирани сме върху намирането на дипломатическо решение. В тесен контакт сме с ръководството на Икономическата общност на западноафриканските държави. През изминалата седмица държавният секретар разговаря с лидерите. Продължаваме да следваме дипломацията заедно с партньорите ни в региона.

Мат Милър, говорител на Държавния департамент

В Нигер пристигнаха представители на Буркина Фасо и Мали, които подкрепят хунтата. А западноафриканските лидери, които се обявиха против преврата, ще се срещнат отново, за да решат как да действат, след като дадоха на военните една седмица да се откажат от властта, но те не го направиха.

По-рано Икономическата общност на западноафриканските държави подготви план за евентуална военна интервенция, но засега такава няма.