Свят

След преврата в Нигер: Очакват ни атентати и бежански вълни към Европа, предупреди журналист

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Никой не очакваше преврат точно в Нигер, тъй като военните там много добре знаят, че получават голяма подкрепа от ЕС, САЩ и Франция в две неща – борбата срещу тероризма в региона и икономическата помощ, която стабилизира държавата и създава по-добри условия в сравнение с другите съседни държави.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime журналистът Мохамед Халаф. Той посочи, че ЕС има мисия от 100 експерта, които би трябвало, според споразуменията, подписани с предходното демократично избрано правителство, да работят по различни проекти за укрепването и развитието на демократичните ценности и борба срещу корупцията.

„Създаване на условия да има работещи организации и агенции за защита на сигурността в район, където има много силна активизация на Ислямска държава, „Ал Кайда“ и „Боко Харам“, допълни експертът.

Превратът ще доведе до дестабилизация на страната и нови и нови вълни на бежанци към ЕС.

„Това е целта на „Вагнер“ и Русия – да предизвика нов бежански натиск към Европа“, смята Халаф.

По неговите думи енергийната сигурност на Европа е застрашена, защото Нигер е втората държава в света по производство на уран, което играе много голямо значение за осигуряването на енергия и ток в европейските държави.

Една на всеки три лампи не може да работи без урана от Нигер“, посочи журналистът и добави, че европейските държави ще бъдат принудени да търсят алтернативни източници, например от Казахстан.

„Вагнер“ изрази радост и подкрепа за този преврат и го представи като борба срещу колониализма на Франция.

Халаф смята, че превратът тотално изтласква Франция от Западна Африка и е голям удар срещу плана на Макрон относно развитието на региона.

САЩ имат 1500 войници в Нигер и играят голяма роля, защото имат съвместни мисии с армията с цел подсигуряване на сигурността. Това всичко ще бъде спряно. Кой ще бъде най-големият губещ – хората?“, коментира още журналистът.

Той допълни, че все още официален Вашингтон не е обявил случилото се за военен преврат, защото това означава, че трябва да изтегли всички войски, което пък ще отприщи хаоса в страната, вследствие на активността на ислямистките групировки.

Отсега нататък ще станем свидетели на много атентати и бежанци, които ще бягат от този хаос, бедност и немотия“, прогнозира Халаф.

Според него големият въпрос е дали ще има военна намеса от съседните на Нигер държави. Евентуална война ще въвлече целия континент, предупреди журналистът.

Целия разговор вижте във видеото.