Свят

Анализатори: България може да се възползва от ситуацията в Нигер

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

България може да се възползва от ситуацията в Нигер и да възстанови икономическите връзки, които преди години е имала с африканската държава. Около това мнение в студиото на Euronews Bulgaria се обединиха анализаторът Руслан Трад и икономистът Едуард Маринов. 

 

Ето какво още казаха те:

Едуард Маринов, икономист:

Държавата, въпреки огромното си богатство на ресурси, е много бедна, хората живеят с около долар и половина на ден. Нигер е най-големият доставчик на уран, изгражда най-дългия петролопровод.

От друга страна, регионът е изпълнен с насилие - „Ислямска държава“, свободни номади в пустинята.

Развитите държави подкрепяха президента Базум като стожер на демокрацията в един размирен регион, но той не успя да се справи с проблемите на сигурността и благополучието на страната.

Младите хора не вярват в демократичните механизми и бяха на улицата с военните.

Влиянието на развитите държави в Африка тенденционзо намалява, само три африкански държави подкрепиха санкциите срещу Русия. Наред с това срещата между Путин и африканските държави говори за много близки връзки и отношения между лидерите.

 

 

Руслан Трад, анализатор:

Вътрешните източници бяха категорични, че военен преврат ще се случи.

Може да кажем, че все още Русия е в сферата на спекулациите, основният съветник на военната хунта в момента е в Мали.

В Западна Африка има провокиране на проруски протести. Влиянието на Русия на терен е минимално.

След преврата в Мали, много военни от Франция са изгонени от там.

В Нигер тече процес на изтегляне на западни граждани и сили, но нито Франция, нито САЩ, които имат военни бази там, не са изтеглили военните си части.

България традиционно има големи интереси като търговия с оръжие, български наемници, участва в много мисии включително в Еритрея, имаме участие заедно с френски сили в Мали, Мозамбик...

 

Целия разговор вижте във видеото.