Свят

САЩ: Няма индикации, че Русия стои зад преврата в Нигер

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съединените щати следят отблизо ситуацията в Нигер, докато Франция, Италия и Испания обявиха евакуация на своите граждани и други европейски граждани във вторник.

Нарастват опасенията, че те рискуват да попаднат в капана на военен преврат, който получи подкрепата на три други западноафрикански държави, също управлявани от разбунтували се войници.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че няма индикации, че Русия стои зад преврата в Нигер. Той обясни, че САЩ не са променили решението си относно присъствието си в западноафриканската страна. 

 

Според нас няма никакви индикации, че Русия стои зад преврата, че го подкрепя материално или по някакъв начин ефективно. Не смятаме, че по някакъв начин е отговорна за това, което се случва. Дори Евгений Пригожин и Вагнер обичат да си приписват заслуги за размириците, които се случват там, но не видяхме никакви индикации, че те са отговорни.

Джон Кърби, говорител на Белия дом

Съединените щати засега не се присъединяват към европейските си съюзници и не евакуират гражданите си от Нигер, съобщи Белият дом, позовавайки се на липсата на непосредствена опасност след преврата.

Вашингтон със сигурност е запознат с усилията на Франция и други европейски държави да евакуират своите граждани. В същото време нямаме никакви индикации за пряка заплаха за американските граждани, заяви Джон Кърби.

Евакуацията последва насилието в неделя, насочено към френското посолство, като протестиращите подпалиха вратата и изпочупиха прозорците, преди нигерийската армия да ги разпръсне. По улиците на Ниамей излязоха хиляди привърженици на движението "Хунта". Някои от тях развяваха руски знамена заедно с плакати с надпис "Долу Франция" и в подкрепа на руския президент Владимир Путин, като призоваваха международната общност да стои настрана.

Около 1000 американски военнослужещи се намират на територията на страната, където помагат на сваления президент Мохамед Базум да се бори с регионалното ислямистко въстание.

Кърби заяви, че Белият дом все още вижда възможност за дипломация при разрешаването на кризата в Нигер и добави, че я следят отблизо. Той призовава американските граждани, които се намират в Нигер, да се уверят, че безопасността е техен основен приоритет.

Кърби посочи, че американските военни не участват в европейските въздушни превози. Не е взето решение да ги използваме по какъвто и да е начин, за да подкрепим усилията за евакуация на други държави и не е взето решение за предислоциране на допълнителни сили наблизо.