Свят

Западноафриканските лидери с ултиматум към хунтата в Нигер: Върнете президента до седмица

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Лидерите на страните от Западна Африка се събраха на извънредна среща, на която поставиха директен ултиматум на Нигер – или да върнат президента Мохамед Базум, или ще се изправят пред военна намеса. Базум все още се намира в изолация в президентския дворец.

Франция и Европейският съюз вече преустановиха сътрудничеството в областта на сигурността и финансовата помощ за Нигер. Съединените щати също предупредиха, че тяхната помощ може да бъде застрашена. Френското правителство, в отговор на инцидентите в посолството си в Нигер, предупреди, че ако има нападения срещу френски граждани, военни, дипломати или компании, Париж ще "реагира незабавно и решително".

 

В случай че исканията на властите не бъдат изпълнени в рамките на една седмица, ще предприемем всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред в Република Нигер. Такива мерки могат да включват използването на сила.

Омар Альо, председател на Икономическата общност на западноафриканските държави

На този фон няколко хиляди демонстранти се събраха в столицата на Нигер, за да поискат оттеглянето на френските военни части. Военните, които завзеха властта миналата сряда, насърчават демонстрациите с лозунги срещу чуждата намеса. На плакатите им се виждаха надписи в подкрепа на Путин и Русия. Настроенията по улиците са категорично антизападни и всички оценки сочат завой на нигерийските военни към Русия. Съседните Мали и Буркина Фасо, които претърпяха военни преврати с участието на наемници на Вагнер, се обърнаха към Русия за военна и икономическа подкрепа.