Свят

Преврат в Африка: Армия взе властта в Нигер

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане. Посланието бе прочетено в ефира на националната телевизия от полковник Амаду Абдраман.

Ние, силите за отбрана и сигурност, обединени като Национален съвет за защита на страната, решихме да сложим край на режима, който познавате. Това е резултат от продължаващото влошаване на ситуацията със сигурността, лошото икономическо и социално управление. Придържайки се към зачитането на всички ангажименти, които Нигер е поела, ние уверяваме международната общност по отношение на физическата и морална неприкосновеност на свалените власти в съответствие с принципите за правата на човека.

полк. Амаду Абдраман – един от водачите на преврата

Затворени са границите по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ нареждане.

Военните предупредиха да не се предприемат никакви чуждестранни намеси.

Завземането на властта от военните, което ще бъде седми пореден преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г, може да усложни усилията на Запада да помогне на страните от региона на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадистите, които през последните десетина години излязоха от границите на Мали и се разпространиха в големи части от континента.

Нигер, бивша френска колония без излаз на море, се превърна в ключов съюзник в борбата с екстремизма за западните сили, които в момента се сблъскват с все по-голяма враждебност от страна на новите хунти в Мали и Буркина Фасо.

Нигер е и важен съюзник на ЕС в борбата с незаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа.