Свят

След военния преврат в Нигер: Африкански лидери настояха армията да освободи президента

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Африкански лидери настояха армията в Нигер да освободи демократично избрания президент Мохамед Базум, който беше задържан след военния преврат в страната. От Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) дават на армията една седмица да се откаже от властта.

15-те страни членки от организацията заседаваха извънредно заради ситуацията в Нигер. В разговорите участваха и представители на Западноафриканския икономически и паричен съюз. Те предупредиха за евентуална военна намеса, но от Нигер вече заявиха, че са готови да отговорят.

Целта на тази среща е да съгласува план за агресия срещу Нигер чрез предстояща военна намеса в сътрудничество с африкански нации, а не членове на организацията и някои западни държави.

Амаду Абдраман, говорител на армията на Нигер

Армията призова жителите на столицата Ниамей да протестират срещу западноафриканските лидери рано днес.

Поддръжници на военния преврат в Нигер атакуваха френското посолство в страната, след като от Париж спряха финансовата помощ за властта в Ниамей. Демонстранти свалиха табелата на посолството, а на мястото ѝ поставиха знамената на Нигер и Русия. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се хора.

От канцеларията на президента Еманюел Макрон предупредиха, че няма да толерират "атаки срещу Франция и нейните интереси". Външното министерство на страната призова силите за сигурност в Нигер да пазят посолствата.

Нигер, която е бивша колона на Франция, е сред най-бедните държави в света. Според Световната банка получава близо 2 млрд. долара финансиране годишно. Заради преврата Европейският съюз спря средствата, които отпускаше на страната.