Свят

Кризата в Нигер: Самолет с десетки евакуирани кацна в Рим, сред тях са четирима българи

От Euronews България Euronews България
Niger Coup 23213512643735 Снимка: AP

Самолет с десетки хора, евакуирани от Нигер след военния преврат миналата седмица, кацна в Рим, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Според италианската агенция АНСА, на борда на евакуационния полет е имало общо 87 души, сред които 46 италиански граждани, 21 американци, четирима българи и двама австрийци. По данни на Таяни в Нигер има около стотина италианци.

По-рано Франция информира, че първият евакуационен полет с над 260 души на борда е излетял от нигерската столица Ниамей. От първоначалните данни не стана ясно дали в самолета е имало и граждани на други държави, освен на Франция.

Друг полет бе насрочен за по-късно вчера по информация на генералния щаб на френската армия. Трети самолет също беше в готовност да вземе на борда си хора за евакуация.

Франция предложи да поеме евакуацията на граждани и на други европейски страни. Тогава германското министерство на външните работи посъветва гражданите на Германия да се възползват от тази възможност.

"Мина много добре, беше добре организирано. Това беше първият полет за Франция, щастливи сме, че се върнахме, но сме и малко недоволни, че оставиха Нигер в тази ситуация. Щастливи сме, че сме тук", казва Шарл, французин, евакуиран от Нигер.

"Разговарях с командира на въздушната ни база в Ниамей. Той ми каза, че изобщо не се притесняват за своята безопасност. В тесен контакт са с нигерската армия и излизат навън, придружени от нигерски военни. Увери ме, че няма заплахи за сигурността", допълва министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.

Париж каза, че изтегля гражданите на Франция след затварянето на въздушното пространство на Нигер с оглед на риска хора да останат блокирани в африканската страна. Други европейски държави също започнаха да извозват по въздух свои граждани след пуча в Нигер.

На летището в столицата Ниамей стотици се надяват да напуснат страната. Преди дни на извънредна среща африканските лидери дадоха на армията в Нигер една седмица да се откаже от властта и да освободи демократично избрания президент Мохамед Базум. И предупредиха, че в противен случай може да се стигне до въоръжена намеса.

А, ако има такава срещу Нигер, от Буркина Фасо и Мали предупредиха, че ще я считат за нападение срещу тяхната територия.