Свят

Новият военен лидер на Нигер осъди санкциите срещу страната

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Новият военен лидер на Нигер се нахвърли върху съседните държави и международната общност в реч, излъчена по националната телевизия в сряда вечерта. Генерал Абдурахман Чиани осъди наложените санкции от съседни африкански държави и призова населението да бъде готово да защити страната си в случай на военна интервенция.

 

В името на дълга си към народа на Нигер и осъзнавайки сериозността на ситуацията, през която преминава страната ни, ние винаги сме оставали смирени и внимателни към всички заинтересовани страни и сме били отворени за диалог. За да можем, след като емоциите отминат, да работим заедно за създаване на условия за мирен преход, който да доведе в сравнително кратък и разумен срок до общи избори, но преди всичко до по-добър подход в борбата ни срещу тероризма и други икономически и социални злини, които подкопават развитието на Нигер.

бригаден генерал Абдурахман Тчиани, ръководител на преврата в Нигер

Речта на самопровъзгласилият се лидер идва на фона на нарастващото регионално напрежение, след като западноафриканският регионален икономически блок заплаши да използва военна сила, ако бившият президент Мохамед Базум не бъде освободен от домашен арест и възстановен на поста до 6 август. Съседните Мали и Буркина Фасо пък, близки до Русия, предупредиха, че всяка военна намеса в Нигер ще означава обявяване на война срещу тях самите. Представители на хунтата в Нигер вече проведоха среща с генералите в двете държави, на която обсъдиха бъдещите си ходове в ролята на партньори.

На този фон САЩ започнаха частична евакуация на своите граждани в Нигер. Няколко европейски държави вече изтеглиха цивилни от страната, включително България. Четирима наши сънародници се прибраха у дома в сряда с полет от Италия. На летището в столицата Ниамей стотици други се надяват да напуснат страната.