Свят

Aтакуваха френското посолство в Нигер

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Напрежението в Нигер продължава да се покачва след свалянето на демократично избрания лидер на страната. С ареста на Мохамед Базум се засилиха и антифренските, и проруските настроения - поддръжници на преврата атакуваха френското посолство в Ниамей и поставиха руски знамена на фасадата му.

Страната, която е бивша колония на Франция, помага на Запада в боевете с джихадистите в Сахел. Военни в Нигер имат Германия, Италия, Франция, САЩ. Засега всички остават там.

"Мисията на френските военни е да са готови за всякакви ситуации. Видяхте, че много бързо, за една нощ, можем да разположим самолети, за да гарантираме сигурността на гражданите. Следим много внимателно политическите и дипломатическите усилия на Икономическата общност на западноафриканските държави, особено тази седмица", заяви полковник Пиер Годилие, говорител на френската отбрана.

Западните държави се опасяват от руско влияние в Нигер на фона на твърденията за операции на "Вагнер" в Буркина Фасо и Мали. И двете държави обещаха военна подкрепа на Нигер при евентуален въоръжен конфликт. Подкрепа предложи и лидерът на наемниците, Евгений Пригожин. Международни разследвания сочат, че често в замяна на това - "Вагнер" експлоатира залежи от злато в държавите, в които действа. А междувременно, освен че има злато, Нигер е и 7-ият по големина производител на уран в света, както и основен износител за Европа.

Превратът се отразява и на живота на хората. Цените на храните се покачват с всеки изминал ден. На места банкоматите не работят. Съобщава се и за прекъсвания на тока. Военните временно затвориха границите със съседните държави.

"Знаем добре, че търгуваме с нашите съседки, защото не сме държава с пряк излаз на море. Всичко, което поръчваме, пристига на пристанищата в съседни страни и оттам трябва да го транспортираме до Нигер. Ако държавите решат да затворят границите, ще се отрази върху социално-икономическия живот на нигерците", казва Абдул Сейни, Университета в Ниамей.

Заради военния преврат Европейският съюз и Световната банка спряха финансовата подкрепа за Нигер. Засега ООН продължава работата на терен.

 

Около 4,3 млн. души в Нигер, предимно жени и деца, имат нужда от хуманитарна помощ. ООН подчертава, че всички страни трябва да продължат да зачитат хуманитарните принципи и да осигурят достъп на хуманитарните работници до всички нуждаещи се.

Фархан Хак, говорител на ООН

По данни на ООН Нигер се нуждае от хуманитарна помощ на стойност над 580 млн. долара.