Свят

В очакване на военна инвазия: Лидерите на преврата затвориха въздушното пространство над Нигер

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Niger Prevrat Protest AP Снимка: AP

Лидерите на преврата в Нигер затвориха въздушното пространство на страната до второ нареждане заради заплаха от евентуална военна интервенция.

За такава преди седмица предупреди Икономическата общност на западноафриканските държави, която настоя хунтата да освободи демократично избрания президент Мохaмед Базuм и да се откаже от властта.

Засега обаче участниците в преврата нямат такива намерения. Техен говорител обяви, че при необходимост въоръжените сили са готови да защитят Нигер.

Въпреки неодобрението на нигерския народ и това на Икономическата общност на западноафриканските държави срещу каквато и да е военна намеса, планирането на тази война е изпълнено. В две централноафрикански държави се разполагат сили, преди да преминат в действие.

Амаду Абдраман, говорител на участниците в преврата в Нигер

В столицата Ниамей десетки хиляди поддръжници на преврата протестираха срещу западноафриканските лидери, които преди дни подготвиха план за военна намеса. По-рано две страни в региона - Буркина Фасо и Мали, обявиха, че ще считат действията срещу Нигер за атака срещу собствената си територия.

 

Какво да очакваме от развитието на ситуацията в Нигер и защо случващото се в африканската държава касае и Европа?

Вижте отговорите от международния ни редактор Габриела Беличовска: