Свят

Страни от Западна Африка изготвиха план за военна интервенция в Нигер

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Западноафриканските военни началници са съгласували план за евентуална интервенция в Нигер с наближаването на крайния срок, в който хунтата в страната трябва да възстанови избрания лидер Мохамед Базум, заяви официален представител на регионалния блок ECOWAS.

Военните ръководители на организацията се срещнаха в нигерийската столица Абуджа, за да обсъдят начините за реагиране на кризата.

Всички елементи, които ще бъдат включени в евентуална интервенция, са разработени. Включително необходимите ресурси, както и начина и времето за разполагане на силите. Искаме дипломацията да проработи и това послание да им бъде ясно предадено, че им даваме всички възможности да обърнат това, което са направили.

Абдел-Фатау Муса, комисар на ECOWAS

В четвъртък делегация от посредници на ECOWAS напусна нигерийската столица Ниамей, без да се срещне с превратаджията генерал Тиани, който миналата седмица завзе властта в бившата френска колония, вземайки за заложник президента на страната Мохамед Базум.

Хунтата на Нигер обеща да реагира "незабавно" на всяка чужда намеса и вече близо 10 дни държи Базум и семейството му в официалната му резиденция в столицата Ниамей.

Военните правителства на съседните Мали и Буркина Фасо заявиха, че намесата в Нигер би била равносилна на обявяване на война срещу тях.

Нигерия, която в момента председателства Икономическата общност на страните от Западна Европа (ECOWAS), предприе твърда позиция срещу превратаджиите след пуча в Нигер, който е последният, засегнал африканския регион Сахел от 2020 г. насам.

САЩ преустановиха програмите за подпомагане на правителството на Нигер, но ще продължат да оказват "жизненоважна" хуманитарна помощ на място, съобщи ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън.

Американците разполагат с около 1000 войници в Нигер като част от борбата срещу джихадистките групировки в Сахел.