Свят

На прага на война: Крайният срок, поставен на превратаджиите в Нигер, изтича

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Niger Prevrat Protest Voenna Hunta AP Снимка: AP, архив

Западноафриканският регионален блок ECOWAS даде на превратаджиите в Нигер срок до неделя да освободят президента Мохамед Базум и да възстановят демократичното управление на страната. В противен случай може да бъде разпоредена военна намеса. В столицата на Нигер Ниамей, при обиколка на града в късните часове на съботния ден, малки групи от местни жители провеждат тук-там бдения по пътищата в подкрепа на превратаджиите.

Тук съм, за да подкрепя военните. Ние сме против ECOWAS. Ще се борим докрай. Не сме съгласни с това, което Франция прави срещу нас. Приключихме с колонизацията.

Ибрахим Нудирио, жител на Ниамей

Ежедневно се организират демонстрации в цялата страна, които се излъчват по контролираната от военните държавна телевизия, за да се създаде картина на масова народна подкрепа за преврата.

Искаме мир, без агресия от страна на чужди държави срещу друга държава. Ние сме братя, а всички тук са нормални граждани. Само да можем да си позволим да се храним е проблем за нас. Така че ако има война, тя няма да реши нищо.

Мохамед Ноали, жител на Ниамей 

Лидерите на преврата твърдят, че са отстранили президента, за да могат да се борят по-добре с джихадистките бунтовници и да спрат корупцията. Мнозина изглежда са склонни да повярват на това обяснение и са разгневени от заплахата за прилагане на сила от съседните държави.