Свят

Журналист: Има опасност от реална военна интервенция в Нигер, но за момента се действа предпазливо

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Има опасност от реална военна интервенция в Нигер, но въпросът е доколко тази опасност изглежда за държавите, които могат да се намесят, умножена по много. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria журналистът от „Дневник“ Ангел Петров. Блокът ЕКОВАС (Икономическата общност на западноафриканските държави) има в историята си повече от една намеса. Неговата прилика с ЕС е единствено в това, че това е икономически блок, който обаче сключва няколко пакта за ненападение, за взаимна отбранителна помощ, но досега обикновено се е месил в друг тип кризи, обясни Петров.

В тази ситуация неизвестните са много, защото съседните хунти, където също имаше преврати, казаха: „Всяка интервенция, което се предприеме срещу Нигер, се счита за обявяване на война срещу нас“. Алжир, който е един от най-мощните военни играчи в Африка обяви, че е обезпокоен и не иска интервенция. В момента ЕКОВАС трябва да реши дали толкова несигурна и нестабилна среда за интервенция ще му пречи или не.

Според Ангел Петров ако силите на ЕКОВАС влязат през 1900-километровата граница на Нигер, те ще трябва да преминат през райони, пълни с джихадисти и бунтовници. Те ще трябва да преминат и през потенциално нестабилни региони до столицата, така че всяко решение трябва да бъде взимано много внимателно.

Те показаха с решението си да отложат интервенцията първо, че дават още време за преговори, а второ, че им е необходимо още време да се консолидират и да обмислят действията си.

По думите му Франция, която има бази на територията на Нигер, е била добре посъветвана да не прекалява с твърде острите си изказвания за страната. Франция не признава хунтата в Нигер, защото това пряко я застрашава, но тя дава ясно да се разбере, че войски от базите ѝ биха могли да влязат в помощ на такава интервенция, обясни журналистът.

Целия разговор вижте във видеото.