Политика

Заради "опазването на кабинета": Борисов, Петков и Иванов увериха, че бюджет ще има (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov Hirsto Ivanov Boyko Borisov Parlament BGNES Снимка: БГНЕС

Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков се събраха на лидерска среща тази сутрин заради колизиите по заседанието на финансовата парламентарна комисия, която до ранните часове прекрояваше проекта на бюджет за тази година, внесен от министър Асен Василев. Самият той обяви, че не подкрепя ревизията на народните представители на финансовата рамка на държавата, което щеше да се отрази и на отношенията между управляващото мнозинство. Преди лидерската среща и премиерът Николай Денков обяви, че има уверението на водачите на двете коалиции, че при окончателното гласуване на текстовете от проектобюджета в зала, ще се запази предложеното от МС.

В изявлението пред парламентарните репортери Борисов, Иванов и Петков обявиха, че са постигнали компромис и бюджет ще има. От думите на Борисов се разбра, че приемането му е било обвързано с опазването на коалиционния кабинет "Денков-Габриел".

Борисов подчерта колко сериозна е била ситуацията за опазването на общото управление. "Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ние в предизборната кампания сме обещавали, колегите също. Но ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Василев, то просто правителството пада", каза лидерът на ГЕРБ. Това е било основанието да се постигне компромис на днешната среща. "Отстъпих от доста неща. Колегите се съгласиха с някои – за касовите бележки на ресторантите, електронното плащане да бъде за фирми над 100 човека. В същото време, ние приехме за касовите наличности, плащането на фишовете по електронен път", посочи Борисов.

"Тежък ни е въпросът за некоалицията, но нашият писмовен човек Христо Иванов пише механизма сега, който все пак в такива кризисни моменти, да можем да заставаме и некоалиционно да обясним нашите решения", каза лидерът на ГЕРБ, визирайки управленското споразумение, което трябва да бъде подписано до края на седмицата.

Той съобщи още, че управляващите са се разбрали също днес да бъдат избрани договорените подуправители на БНБ, а в петък - новите ръководители на НЗОК и Сметната палата.

Христо Иванов обясни, че управляващото мнозинство се е консолидирало около решения за приходните мерки в бюджета, които бяха поставени под съмнение в бюджетната комисия. Той посочи ревизията, свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане. Досега идеята бе това да се отнася за фирмите с над 50 души персонал, а на лидерската среща е постигнат компромис да бъдат за над 100 души.

Кирил Петков от своя страна посочи, че заради голямата обща цел - влизането в еврозоната и в Шенген, е постигнало разбирателство, че таванът на цените на тока за бизнеса ще остане 200 лв. По думите му мярката е срещу инфлацията, която е нужна, за да бъдем сигурни, че страната се вмества в изискванията на механизмите за оценка за еврозоната.

 


"Грешни решения"

„В Комисията по бюджет и финанси вчера са взети някои грешни решения, които не осигуряват финансовата рамка, която преди това беше подготвена от Министерски съвет и беше внесена в Народното събрание за решение. Имам уверението на лидерите на партиите, които подкрепят правителството, че ще коригират тези решения, които бяха взети, и ще приемат финансовата рамка така, както е подадена от МС“. Това обяви премиерът Николай Денков преди днешното правителствено заседание, предаде БГНЕС.

По мнението му във финансовата рамка на държавата могат да настъпят изменения, които са в правомощията на депутатите, но „без да променят общия баланс на държавата, който е необходим, за да се осигури дефицитът, свързан с приемането в еврозоната – до 3%“.

Министър-председателят заяви още, че най-важното в днешното заседание на МС е приемане на управленската програма на правителството. „Обръщам внимание, че това става предсрочно. Законовият срок е 3 месеца от съставянето на правителството и при това тази програма, която ще видите е съгласувана внимателно от политическите сили, които подкрепят това правителство в Народното събрание“, обясни той.

Денков очаквал тази подкрепа да продължи и през следващите месеци и „съгласувано с НС да успеем да изпълним законодателната и управленската програми, като това е свързано с подобряване живота на хората и условията за бизнес в България“.

Даде и пример - в управленската програма има много ясни срокове как да бъде изградена Националната детска болница. „До февруари 2024 г. ще бъде изготвена техническата спецификация за възлагане на обществената поръчка и до март 2024 г. сме поели ангажимент да се обяви обществена поръчка за построяването на детската болница. По подобен начин има конкретен график, съгласуван между Министерството на транспорта и Министерството на здравеопазването по отношение на системата за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“, съобщи той.

Денков подчерта: „И друг път сме обяснявали, че подходът, който заварихме беше погрешен, не съответстваше на регламентите за работа на такава спешна помощ по въздуха, така че трябваше да се коригира този подход. В момента има ясен график как за бъде изпълнена тази дейност, така че да заработи в максимално кратки срокове.“