Политика

Николай Денков: 24 май е най-светлият празник, който обединява всички

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

24 май е най-светлият празник, който обединява всички. Това каза премиерът Николай Денков по повод предложението на ПП-ДБ 24 май да бъде обявен за национален празник.

Премиерът се завърна от Атина, където се срещна с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

Денков коментира и изказването на руския политик Пьотр Толстой, който заяви, че Русия няма проблем с България и Румъния, защото по цялото крайбрежие на Черно море са руски граждани и двете страни не са такива, с които „които има смисъл да се играят игрички “. Според него страната ни не бива да се поддава на провокации, а руските граждани, които живеят в България трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България, те не могат да стават жертва, категоричен е премиерът.

Тези изказвания се правят за вътрешна употреба на руската публика, за да се покаже колко са велики нещата, които се правят в момента, но те си имат и външна аудитория, категоричен беше Денков.

Това, което беше важно за нашата държава е да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис, коментира Николай Денков разговора си с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. По отношение на Кавала предстои подписване на договор на гръцката държава с концесионера и ясно заявено съгласие България да се включи в концесията. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, това е независимо от терминалите за втечнен газ, това е за самото пристанище, така че предстои в следващите месеци да има развитие по тази тема, каза Денков.

По отношение на пристанището в Александруполис там преди няколко месеца беше спряна концесията, но гръцкият премиер каза, че в момента се разглеждат варианти и ако бъде открита до края на годината, ще има възможност България да заяви интерес, който е заявявала и друг път.

По отношение на газовите връзки, знаете, че те са изградени и Гърция изигра ключова роля миналата година, когато беше спрян газа от Газпром, за да можем без прекъсване да захраним нашата икономика. В момента се работи усилено по разширяване или увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде. Това се прави чрез слагане на допълнителни компресорни станции и това позволява не само България да бъде захранена, но да може да се пренася газ и към съседни страни на север и на запад от нас, заяви още Денков.

Третата важна тема, обсъдена между двамата премиери, е свързана с ангажиментите, които вече са започнали да изпълняват гръцките партньори по развитие на ЖП линиите, които са от основен интерес за България - едната е към Кулата, другата към Свиленград. След като техническите проблеми с гръцките железници, вече се разрешават, в момента вече се работи, за да може през трасето да се пренасят повече товари, обясни Денков.