Европа

Денков говорил с Рюте и Нехамер за Шенген. Казали му: "Действайте!"

От Euronews България Euronews България
Denkov Bgnes 090723 Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Николай Денков изрази днес надежда България да изпълни задачите, за да бъде приета в Шенген, съобщава БТА. Трябва да си свършим домашната работа, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща ЕС-Латинска Америка.

Денков е разговарял с премиерите на Австрия и Нидерландия. „Разменихме по няколко думи, и двама казаха "действайте по темите, по които сме разговаряли вече", добави той. По неговите думи се очаква в началото на септември да бъде ясно какво точно ще може да прави служебното правителство на подалия оставка нидерландски премиер Марк Рюте.

„Предварителната информация е, че те ще имат възможност да работят и по темата, която нас ни интересува. Трябва да си свършим домашната работа, да се приемат законите за КПКОНПИ, да започне работата по конституционните промени, защото Нидерландия най-вече се интересува от борбата с корупцията. Трябва да подсилим работата по границите, като поканим експерти и от двете страни, за да видят какво става на място“, уточни премиерът.

Според Денков, ако България отговори на препоръките от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ще има много силни аргументи да отчете свършена работа и да настоява, че повече няма основание да бъде спирана към Шенген. По неговите думи е възможно наесен да има нова мисия от европейски експерти за проверка на изпълнението на задълженията по охрана на външните граници на ЕС.